SURPRISE…….TELUR TERAPUNG !!!!!!

Posted: December 18, 2011 in Uncategorized

Assalamualaikum dan selamat sejahtera…….

Saya telah menceritakan tentang eksperimen dengan tumbuhan pada post yang lalu. Pada kali ini pula, saya akan menceritakan tentang eksperimen kedua yang diarahkan oleh pensyarah saya. Topic pelajaran adalah mengenai perbezaan air,udara dan tanah. Saya dan rakan-rakan sekelas telah dibahagikan mengikut kumpulan air, udara dan tanah. Setiap pelajar perlu membuat satu eksperimen  yang berbeza tetapi mempunyai berkaitan dengan  topic yang telah diberikan oleh pensyarah.

Saya telah mendapat topic udara. Pada mulanya saya ingin melakukan eksperiment berkaitan dengan udara dan buih sabun. Namun, eksperiment itu tidak bersesuaian yang KSPK. Jadi saya telah memilih eksperimen ‘TELUR TERAPUNG’.

Udara adalah suatu yang tidak dapat dilihat dan dipegang didalam atmosfera. Udara ada dimana-mana iaitu didalam tanah, didalam air dan di sekeliling kita. Semua benda hidup memerlukan udara untuk bernafas dan meneruskan kehidupan.

Dalam eksperiment ini, saya ingin buktikan kepada rakan-rakan sekelas saya bahawa udara itu wujud di dalam air dan udara bergerak mengikut ruang. Berikut adalah langkah-langkah eksperiment ini:

 • Bahan-bahan:

ü       2 butir telur ayam yang biasa ( tidak direbus)

ü       Air paip

ü       Garam

ü       2 gelas atau bekas berbentuk silinder yang lutsinar

 • Cara-caranya:

a)    Isikan air paip kedalam kedua-dua gelas sehingga separuh gelas.

b)   Air paip digelas A dibiarkan tanpa mencamprukan apa-apa bahan.

c)    Sementara itu, masukkan 6 sudu besar garam digelas B dan kacau sehingga larut.

d)   Masukkan telu di dalam bekas A dan lihat apa terjadi.

e)   Kemudian masukkan telur kedalam bekas B dan lihat apa yang terjadi.

 • Hasilnya:

 

Gelas A: telur tenggelam hingga ke dasar gelas

Gelas B : telur terapug dipermukaan gelas.

 

 • Mengapa fenomena ini terjadi?

 

Air garam mempunyai berat lebih daripada air tawar, di mana banyak garam dilarutkan semakin mudah bagi objek melayang di dalamnya. Ketika saya menurunkan telur ke dalam cecair itu perlahan,  telur akan terus melalui air masin, pada air garam yang telah larut ini mempunyai berat yang melebihi dari berat air dan ini   menyebabkan telur melayang dan terapung dipermukaan air garam tersebut.

Mengikut prinsip seorang ahli sains terkenal iaitu HUKUM ARCHIMEDES…

”Benda yang dicelupkan sebagian atau seluruhnya akan mengalami gaya ke atas yang besarnya sama dengan berat zat cair yang dipindahkan.”

Contoh yang berkaitan denga reality kehidupan ialah laut mati yang berada di israel, apa saja yang berada di atasnya pasti terapung kerana di laut mati kadar garamnya sangat tinggi dan tepu. Jadi, zarah-zarahnya mampat dan udara tidak dapat menembusi garam tersebut.

Sementara air tawar pula mempunyai ruang udara yang luas jadi telur itu tenggelam hingga ke dasar gelas dengan senang dan cepat. Begitu juga dengan tanah, tanah mempunyai berat, jadi apa-apa hidupan yang teperangkap didalam tanah tidak boleh hidup kerana udara tidak boleh menembusi ruang-ruang tanah yang terlalu mampat.

Kesimpulannya, berat dan kandungan sesuatu objek itu mempengaruhi oleh pergerakan udara dan kemampatan udara dimana-mana sahaja.

Advertisements
Comments
 1. iti says:

  kalau bubuh cuka macam mana

 2. selain dari eksperimen2 kt dlm nie. .ade x eksperimen yang senang2 untuk dibuat???

 3. intan says:

  kalau tanah liat boleh terapung x ..??

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s