MARI KITA CUBA BUAT AISKRIM GOYANG……………………………..

Posted: December 21, 2011 in Uncategorized

Assalamualaikum……

Hai kawan-kawan…hari ini saya nak cerita pasal aiskrim goyang. 2 minggu lepas, kawan saya  Wan Suhana telah diberi tugasan membat eksperimen berdasarkan air. Jadi, dia telah memilih eksperimen aiskrim goyang. Saya tertarik dengan eksperimen ini, jadi saya mencuba melakukan di taman asuhan saya iaitu Pusat Jagaan Senyum Ceria pada 21/12/2011.

Saya telah menggunakan dua perisa pada hari ini iaitu strawberi dan kopi.Kedua-duanya habis dimakan……….

Berikut adalah langkah-langkahnya:

1 .Bahan-bahannya ialah:

  • 1  kotak kecil susu (apa2 perisa pun boleh)
  • ½  bungkus garam
  • 1 bungkus ais batu ( kat 7 Eleven tu)
  • Zip plastic  ( palstik yg boleh seal tu) – satu kecik dan satu besar
  • Suratkhabar
  • Tuala
  • Pita pelekat/ getah

Image2.  Tuangkan  susu dalam  zip plastic yang kecil. Pastikan seal betul-betul supaya tidak tumpah.

 Image

3. Masukkan ais kedalam zip palstik yang besar sebanyak  ½ plastic dan masukkan garam diatas ais tersebut sebanyak separuh dari jumlah garam tersebut.

 Image

4. Letakkan zip plastic yang kecil dan yang berisi air susu tadi. Tambahkan ais sehingga ¾ penuh zip palstik tadi dan masukkan kesemua baki garam tadi kedaam zip plastic yang besar dan sela kannya. Pastikan seal dengan baik.

 Image

5. Balutkan dengan suratkhabar dan lekatkannya supaya bungkusan itu nampak benar-benar padat.

 Image

6. Balutkan dengan tuala dan bentukkan seperti pembalut gula-gula.

 Image

Image

7..Sekarang masanya untuk mengoyang… suruh anak-anak murid anda mengoyangkannya selama 10 ke 15 minit.

 Image

Image

8.Buka dan lihat hasilnya….jadi tak?!!!!!!

 Image

 Ye ye….jadi…..kata murid-murid saya…yang strawberi rasanya manis dan kopi rasa pahit sikit…..jadi, hari ini sya telah berjaya mengaplikasikan apa yang saya belajar dalam kelas ke taman asuhan saya….. murid-murid saya memang gembira dan seronok …..kepada kawan-kawan..selamat mencuba……..

Comments
  1. sya says:

    boleh sye tahu knape garam dgunakan dngan ais ape tindak balas antara bahan2 ni smpai menghasilkan aiskrim

    • garam ini mampat…mmg larut dlm air tp isipadunya mampat jd ssh ruang udara nk masuk…cthnya laut mati…semua objek boleh terapung kat laut mati kan…sbb mampatla…psl icecream pula…bile garam n ice bertemu n dibalut…jd krg ruang udara so susu tu akn membeku depends on masa giyangan tadi…klu proses buat icecream sebenar pun sama cuma yg membezakan ialah mesin yg digunakn….apa yg sy buat secara manual…..

  2. Hana Hajime says:

    mcm mna boleh terjadinya ais krim ea???
    (klw kanak2 tye mcm mn boleh jd ais krim..,ape nak jwb??)
    <== tlg sy hehe..sy nak buat eksperimen ni dlm kelas tp kene betol2 fully prepared..jwpn utk semua soalan klw2 ade kwn2 tye..,sy boleh jwb dgn konfiden

    • icecream terjadi dgn bantuan garam…garam bole membekukn ttp dgn perlahan2…dgn menggoyang icecream ikut jangka masa yg dittpkn air mula jd beku….tahap beku bergantung pd masa goyang…isipade garam yg mampat yg buatkn air dan ais bertindak bls lalu menjadi beku…itu penjelasan yg plg simple…klu leh awk tambah gula skit dlm susu sblm goyang ye..anyway gud luck!

    • jd icekrim sbab garam dapt membantu membekukn cecair dlm mase yg cepat…lps tu garam bertindakbalas dgn ice cube…jd bila ice dan garam bergabung cecair akan jd beku…

  3. faiz nur muhammad says:

    nk ltk garam 2 brpa 1/2 dier… 1/2 sudu ker @ gna jri jer…

  4. nur sarah says:

    eksperimen yg simple dan sgt menarik…terima kasih atas info ini…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s